Protože už jsem dlouho nepřidala nic do gurmánské rubriky a protože se mi zdá, že to tam mám samou sladkou dobrůtku, rozhodla jsem se, že je třeba přidat něco kvalitního a nesladkého a nejlépe něco, o čem ještě v Gurmánii nebyla zmínka. Nakonec jsem tedy vybrala klasickou polévku zvanou česnečka, kterou moje maminka ovládá na jedničku. Uprosila jsem jí proto, aby mi svůj česnečkový recept nadiktovala pro mé blogové čtenáře:).
Ingredience: 1 litr vody, jedna nebo dvě brambory, 1 lžíce sádla, 5 stroužků česneku, sůl, zelená petrželka
Postup: Oloupané brambory nejprve nakrájejte na drobné kostičky a vložte do osolené vody společně se sádlem. Vodu přivedeme k varu a vaříme až do změknutí brambor. Potom odstavíme z plotny, přidáme rozmačkaný česnek a pořádně promícháme. Česneku můžete přidat víc nebo míň - zkrátka podle chuti. Do talíře se občas vkládá syrový žloutek, ale to podle mého názoru není zrovna nejlepší. Naopak pro masožravce vřele doporučuji do polévky nadrobno nakrájet hrstičku salámu, třeba vysočiny. Jinak polévku na talíři ještě ozdobíme nakrájenou petrželkou a výborné je podávat ji s kostičkami chleba usmaženými na másle.
Dobrou chuť;)